top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                               Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

slöjd.jpg

Slöjden, skogen och hållbarheten är temat för slöjdresidenset i Sixtorp.

Interregionalt slöjdresidens arrangeras i Örebro län

I sommar erbjuds nio yrkesverksamma slöjdare från Mellansverige möjligheten att utveckla och fördjupa sig under sex dagars slöjdresidens på kursgården Sixtorp, utanför Mullhyttan. Residenset ”Slöjden, skogen och hållbarheten” fokuserar på slöjd och hantverk med material från skogen. Deltagarna uppmanas att utforska gränserna kring skogen som plats, materialresurs och socialt rum. Tillsammans med residensarrangörerna utforskar deltagarna hur slöjd och hållbarhet kan kommuniceras i förhållande till FN:s globala hållbarhetsmål.

– Ett residens är en möjlighet att, under en begränsad tid, själv utforska och utveckla sin kompetens inom material och slöjd-, och hantverkstekniker, säger Lars Petersson, hemslöjdskonsulent på Örebro läns museum, som är en av arrangörerna.

Residensdeltagande innebär att du arbetar och bor på platsen under hela residensperioden och förhoppningen är att deltagarna ska ge varandra möjlighet till ett kreativt kunskapsutbyte, nya samarbeten och ett vidgat synsätt på slöjd, skog och hållbarhet.

– Under vårt residens ges möjlighet till avskildhet, arbetsro, individuell och gemensam reflektion med övriga residensdeltagare.

Platsens betydelse

Platsen för ett residens är betydelsefull. Den ger både möjligheter och begränsningar som kan påverka och utveckla slöjden, slöjdandet och residensdeltagarens personliga förmågor.

– Vi strävar efter att skapa ett residens där den enskilde deltagaren kan interagera med såväl platsen som med gruppen, säger Lina Jatko, även hon hemslöjdskonsulent på Örebro läns museum.

Sixtorp är en spännande plats där jordbrukslandskapet möter skogen och de bergiga trakterna i södra Kilsbergen. Det ligger alldeles intill sjön Multen i sydvästra delen av Örebro län, fyra kilometer från Mullhyttan. Här finns öppna landskap som brukats för odling och bete under många generationer.

Under residenset kommer utgångspunkten vara skogen runt Sixtorp och de material som finns där. Runt Sixtorp finns det gott om hassel och andra lövträdsarter som gynnas av ett aktivt bruk i en levande landsbygd. Längre in i skogen blir de skogsbildande trädarterna mer dominerande. Undervegetationen bjuder på många örter och andra växter.

 

– Vi hoppas att många slöjdare känner sig inspirerade och vill söka till residenset, säger Lina.

 

 

Fakta:

Arrangör är Örebro läns museum, i samarbete med hemslöjdskonsulenter och verksamhetsutvecklare i Region Värmland region Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Västmanland

Residenset finansieras med stöd av Nämnden för hemslöjdsfrågor.

Residenset vänder sig i första hand till dig som bor i Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Örebro län, eller som genom din verksamhet eller person har anknytning till något av länen.

Tid för residenset: 25 – 30 juni 2024

Ansökningsperiod: 17 januari – 21 februari 2024

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
nora front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
trelleborg front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page