top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                              Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

dansteater.jpg

Dansaren Emma Välimäki. Foto Håkan Larsson.

2023 rekordår för Skånes Dansteater

Skånes Dansteater har mött rekordmånga människor under året 2023. Många föreställningar för den unga målgruppen, varierade koncept och aktiviteter tillsammans med framgångsrika samarbeten med andra institutioner nationellt och internationellt samt med den fria sektorn ligger bakom de glädjande siffrorna. Satsningar på barn och unga utmärker sig i statistiken.

Under 2023 presenterade Skånes Dansteater 12 verk, varav 6 världspremiärer. Föreställningar spelades på hemmascenen, på turné eller i samarbete med andra institutioner och fria scenkonstaktörer. Transit med Tero Saarinen Company i Finland och This is not a Religion med Bobbi Lo Production hör till två av årets mest framgångsrika samarbeten publikmässigt. Nypremiären av Mozarts Requiem (2019) i samarbete med Malmö Opera blev en publikfavorit även denna säsong.

– Vi har skapat glädje och mening tillsammans med så många underbara människor under året. Det är verkligen värt att fira denna statistiska framgång. Jag är extra glad över att vi har fördubblat antalet barn och unga under 18 år sedan förra året, säger Mira Helenius Martinsson, Skånes Dansteaters konstnärliga ledare.

Mötesplats, Danslördagar och festival


– Min dröm är en öppen och generös mötesplats för den samtida dansen i våra lokaler och på vår scen i Västra hamnen, fortsätter Mira Helenius Martinsson.

Utöver föreställningarna med Skånes Dansteaters egna dansare presenterades 12 gästspel och andra samarbeten. Danslördag med familjefokus var årets nyhet som fick barnfamiljer att besöka teatern. Nafas نفس Dansfestival med gästspel och avslutande SWOP Dance Night fyllde huset och lockade nya besökare till Östra Varvsgatan.

Dialogverksamheten fortsatte att utveckla arbetet med dans och hälsa, integration, communityprojekt med eget skapande och danskunskapande aktiviteter.

Första generationen av Europe Beyond Access, Kreativa Europa-projektet inom området dans och funktionsvariationer, avslutades och ett nytt fyraårigt projekt med utökad konsortium beviljades. Denna gång med Skånes Dansteater som ledande partner.

40 538 personer och dubbelt så många barn och unga


Sammanlagt har 40 538 personer, varav 13 453 barn och unga under 18 år, deltog i någon av de 405 aktiviteterna varav 3 livestreamades. Antalet barn och unga har fördubblats sedan förra året tack vare bland annat skolföreställningar och barnvänliga uppsättningar som Djurens karneval av Marcos Morau och The Dropouts av Jo Strømgren. Dessutom har podden Dancepod with Skånes Dansteater och kortfilmer laddats ner på Vimeo av sammanlagt 2 281 unika användare.

Mira Helenius Martinsson avslutar:


– Jag ser framemot att fortsätta arbetet och framför allt att arbeta med att ytterligare etablera vår scen i Västra Hamnen i Malmö. Dessutom brinner jag för att låta våra förställningar leva länge. Once a Whisper av Helena Franzén är mitt rekord i antal koncept för ett verk. Verket har under 2023 spelats som en del av en helkvällsföreställning, Relaxed performance, skolföreställning, Lunchdans och fått en dansfilmsversion i Once in the Forest.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
nora front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
trelleborg front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page