Dagens väder | På TV idag Ekonomi & Finans | Teknik & IT | Resor | Golf | Sök en vara eller en tjänst | Tipsa oss | Skicka pressrelease
AtaMedia
| Svensk Företagsfakta |
Ny studie ifrågasätter uppfattning om biverkningar av antidepressiva
En ny studie i Acta Psychiatrica Scandinavica visar att biverkningar av antidepressiva som Citalopram inte alltid minskar med tiden
NYHETER Kommentera artikel | Skicka
Pris för utvecklingen av säkra och hållbara kemikalier
Verktyget ProScale, som kan användas för att bedöma produkters kemiska risker ur ett livscykelperspektiv, får pris av europeiska branschorganisationen Cefic, European Chemical Industry Council. Priset tilldelas inom kategorin ”Tid för förändring” och uppmärksammas för sitt bidrag till utvecklingen av säkra och hållbara kemikalier.
– Det är mycket glädjande, vi har arbetat med att utveckla verktyget så att det ska vara kompatibelt med livscykelanalys och kopplat till de lagkrav som finns på kemikalieområdet. Vi har ett tiotal företag som har testat verktyget med goda resultat och det är positivt om fler får kännedom om vad det kan bidra med, säger Tomas Rydberg, expert inom livscykelanalys på IVL Svenska Miljöinstitutet, som varit med och utvecklat verktyget.
Med priset Responsible Care Awards 2024 uppmärksammar branschorganisation Cefic företag och organisationer som de tycker bidrar till den gröna omställningen och ett hållbart, motståndskraftigt och konkurrenskraftigt Europa.
– Jag är stolt över att se att så många organisationer tar steget och bidrar med initiativ och verktyg som inte bara främjar den gröna och digitala omställningen utan också säkrar kvalificerade jobb och bidrar till Europas konkurrenskraft, säger Marco Mensink, generaldirektör på Cefic.
ProScale, som får pris inom kategorin ”Tid för förändring”, är utformat för att kunna användas i livscykelanalys (LCA), miljövarudeklarationer (EPD) och produkters miljöavtryck (PEF). Metoden ger en utvärdering av kemikalierisker genom ett poängsystem och kan aggregera information från enskilda kemikalier till kompletta produkter. Proscale kan också användas kopplat till konceptet Safe and Sustainable by Design samt informationskrav enligt Reach-lagstiftningen.
– Verktyget skiljer sig från konventionella metoder för kemikalieriskbedömning genom att det kombinerar tre aspekter: livscykeltänkande, risk- och exponeringsbaserad bedömning av produkter samt att det går att aggregera från en kemikalie till en komplett produkt. Till exempel kan indikatorer från ProScale-metoden användas för att ge kvantitativ information om kemikalierisker i produkter och i de produktionsprocesser som har använts. Vi kallar det ”chemical footprint” för att det kvantifierar kemikalierisker på liknande sätt som carbon footprint kvantifierar klimatpåverkande utsläpp, säger Tomas Rydberg.
Verktyget har testats av olika industrisektorer med goda resultat, samt inom det IVL-ledda forskningsprogrammet Mistra SafeChem där verktyget har använts för att bedöma risker och humantoxicitet för två flamskyddsmedel, och där det nu vidareutvecklas. Källa: IVL
__ANNONSER______________________