top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                                Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

landskrona.jpg

 

På väggen i hyresgästens rum sitter den sensor som kan känna av om den boende behöver hjälp. Foto: Oskar Fäldt.

Ny teknik ska minska risken för fallolyckor på Landskronas äldreboenden

Landskrona stad kommer under 2024 att införa ett sensorbaserat trygghetslarm som ska sättas upp i cirka 350 rum på stadens äldreboenden. I andra kommuner där larmet har införts har fallolyckorna minskat och personalens arbetsmiljö förbättrats.

Det sensorbaserade trygghetslarmet används exempelvis redan i Arvika och Sjöbo kommun. Där har fallolyckorna på särskilda boenden minskat med mer än 40 procent sedan det nya trygghetslarmet infördes.

Det nya trygghetslarmet har också lett till bättre arbetsmiljö, då personalen känner sig mindre stressad eftersom de enklare kan prioritera larm. Den hyresgäst som snabbast behöver hjälp får det först. Eftersom personalen bara behöver gå in i rummet om det finns behov, blir också nattsömnen lugnare. Det har gjort att man i andra kommuner har kunnat minska på lugnande medicin och sömntabletter.

– Digital teknik kan bidra till ökad trygghet för våra hyresgäster och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Att andra kommuner ser att fallolyckorna har minskat och att personalen känner sig mindre stressad är resultat vi också hoppas se i Landskrona, säger Annette Lindberg-Mohlin (L), omsorgsnämndens ordförande.

– De sensorer som sätts upp kan baserat på rörelser och ljud känna av när en boende behöver hjälp och personal kan då lättare förhindra exempelvis fallolyckor, säger Ann-Louise Hansson, verksamhetschef för äldreboenden i Landskrona stad.

Sensorn sätts upp på väggen i hyresgästens rum och använder en 3D-teknik som är baserad på infrarött ljus. Sensorn kan skicka anonymiserade bilder av situationen i hyresgästens rum till en Ipad eller mobiltelefon, så att personalen kan kontrollera larm och göra digital tillsyn utan att störa den boende.

 

– Detta är ett modernt larm som gör att våra medarbetare inte behöver gå in i rummet för att se att hyresgästen mår bra. Det betyder att vi inte behöver störa sömnen vid tillsyn nattetid, och vi kan snabbare vara på plats under hela dygnet när någon behöver hjälp, säger Ann-Louise Hansson.

Den digitala tillsynen ska ses som ett komplement och stöd till den personal som finns på plats.

– Vi kommer fortfarande att ha samma bemanning. Det nya larmet är ett stöd för personalen att prioritera de personer som har behov av hjälp, säger Ann-Louise Hansson.

På Solbackens äldreboende har det sensorbaserade trygghetslarmet redan satts upp. Under våren kommer det också att sättas upp på äldreboendena Södra Långgatan, Artillerigatan, Föreningsgatan, Segergatan, Rönngården, Skiftesvägen och Suellsgatan.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
nora front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
trelleborg front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page