top of page

NYHETER                                                                                                                       Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

kriminalvården.jpg

__ANNONSER_______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
partillebo front.jpg
vöfab front.jpg

Byggboom för kriminalvårdsanläggningar - har ökat med närmare 80 procent det senaste året

Bostadsbyggandet har tvärnitat och för flera andra byggkategorier pekar kurvorna nedåt. Men det finns en kategori som ökar rekordartat. Det är Kriminalvårdsanläggningar, där byggkostnadsvolymen ökat med 78,7 procent för det senaste årets byggstarter, enligt statistik från Byggfaktas databas.

Kriminalvården befinner sig i ett mycket expansivt skede. Sedan oktober 2021 har Kriminalvården skapat en bra bit över 1 000 nya platser för intagna, som en följd av det ökade behovet. Det motsvarar sju medelstora anstalter eller elva medelstora häkten, enligt myndighetens egna uppgifter.

Även i Byggfaktas statistik syns Kriminalvårdens satsning tydligt. Kriminalvårdsbyggnader, där fängelser, häkten och anstalter ingår, är den byggkategori som sticker ut mest i statistiken om man ser till procentuell ökning. De senaste tolv månaderna har nämligen byggandet ökat med 78,7 procent (baserat på total byggkostnad) jämfört med föregående tolvmånadersperiod (okt 2021-sep-22).

Jämför vi med ytterligare en period tillbaka (okt 2020-sep-2021) så har årsindex för kriminalvårdsbyggnader ökat med hela 482,4 procent.

– Det är sällan man ser så stora ökningar inom en kategori. Det är alltid upplyftande när byggandet ökar, men i just detta fall så är ju orsakerna bakom byggboomen inte särskilt positiva, säger Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta, som tagit fram statistiken.

Enligt Kriminalvårdens beräkningar uppgår summan för den totala byggnadsinvesteringen för alla deras projekt (ny- och ombyggnation) som de har i gång till cirka 30 miljarder kronor. Här finns även projekt som byggstartat tidigare än för tolv månader sedan med.

Susanne Wedin, chef för avdelningen anstalt, häkte och frivård på Kriminalvården, har tidigare kommenterat den "historiskt höga ökningstakten" i ett pressmeddelande från Kriminalvården.

– Vi börjar nu få ordentlig utdelning för de insatser som sjösattes för några år sedan. Vi kan dessutom räkna med en växande ökningstakt de kommande år. Det här betyder att vi är en betydande tillväxtmotor både lokalt och regionalt, både i ett kort och i ett långt perspektiv.

Källa: Byggfakta

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
säffle.png
tranåsbostäder front.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
munkbo front.jpg
kil front.jpg
torsås front.jpg
skövdebostäder front.jpg
bottom of page