top of page

NYHETER                                                                                                                      Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

 

 

Bostadsinbrotten minskade med 1 procent under 2023.

Lista: Här sker flest bostadsinbrott

Bostadsinbrotten fortsatte att minska under förra året och ligger på rekordlåga nivåer. Men skillnaderna mellan länen och kommunerna är stora. Det visar siffror från Brå som försäkringsbolaget Dina Försäkringar har analyserat.

Sedan 2018 har bostadsinbrotten minskat stadigt, och den nedåtgående trenden höll i sig även förra året. Totalt gjordes 10 812 anmälningar, vilket var 158 färre än under 2022 (-1 %).

– En förklaring till de senaste årens minskning är det ökade fokuset på trygghet och säkerhet i samhället. Allt fler engagerar sig i exempelvis grannsamverkan, och användningen av säkerhetsprodukter, såsom larm och övervakningskameror, ökar. En annan faktor är polisens insatser mot internationella brottsnätverk och att brottslingar mer har övergått till att utföra bedrägerier i stället, säger Mia Winberg, expert på hemförsäkring hos Dina Försäkringar.

Av de anmälda inbrotten var 5 702 villa­inbrott, vilket innebar en minskning med 230 brott (-4 %), medan 5 110 var lägenhetsinbrott och ökade med 72 brott (+1%). 2022 var situationen den omvända, då var det lägenhetsinbrotten som såg störst minskning.

Skåne hårt drabbat


Men samtidigt som bostadsinbrotten minskar totalt sett är det stora skillnader mellan olika platser i landet. Bland länen är det flest inbrott per 100 000 invånare i Skåne (142), Blekinge (125) och Örebro (123). Tittar man i stället på kommunerna var Bjuv (405), Norberg (302) och Danderyd (266) värst utsatta förra året. I skånska Bjuv, med en befolkning på drygt 16 000 invånare, anmäldes 65 bostadsinbrott under 2023 – en fördubbling jämfört med året innan.

Om du råkar ut för inbrott


Att upptäcka att ens hem drabbats av inbrott kan vara traumatiskt, men för att inbrottstjuven ska kunna gripas och du ska få tillbaka dina saker är det enligt Mia Winberg viktigt att hålla huvudet kallt och agera på rätt sätt.

– Det första du ska göra är att anmäla brottet till polisen. Ge så mycket information som möjligt för att underlätta polisens utredning och avvakta med att städa och reparera skador tills polisen har varit på plats. I nästa steg kontaktar du ditt försäkringsbolag och gör en skadeanmälan. Förutom att få ersättning för det som blivit stulet kan de ersätta reparation av exempelvis dörrar eller fönster som gått sönder. Informera dessutom alltid grannarna, bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, eftersom någon annan i området också kan vara drabbad, säger Mia Winberg, expert på hemförsäkring hos Dina Försäkringar.

Källa: Dina Försäkringar

inbrott.jpg
figur 1.jpg
figur 2.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
partillebo front.jpg
vöfab front.jpg
säffle.png
tranåsbostäder front.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
munkbo front.jpg
kil front.jpg
torsås front.jpg
skövdebostäder front.jpg
bottom of page