Dagens väder | På TV idag Ekonomi & Finans | Teknik & IT | Resor | Golf | Sök en vara eller en tjänst | Tipsa oss | Skicka pressrelease
AtaMedia
| Svensk Företagsfakta |
Ny studie ifrågasätter uppfattning om biverkningar av antidepressiva
En ny studie i Acta Psychiatrica Scandinavica visar att biverkningar av antidepressiva som Citalopram inte alltid minskar med tiden
NYHETER KOMMUN & FÖRVALTNING Kommentera artikel | Skicka nyheter/pressrelease
Marita Karlsson och Maud Runbäck är Askersunds kommuns hörselombud.
Hörselombuden ger kostnadsfri hjälp med hörapparater till alla i Askersunds kommun
Från och med januari kommer Askersunds kommuns två hörselombud finnas tillgängliga för alla kommuninvånare med hörapparat en gång i månaden. Alla som behöver kan få kostnadsfri hjälp med exempelvis slangar, batterier och rengöring av de två specialisterna Maud Runbäck och Marita Karlsson.
Maud och Marita är båda undersköterskor och har länge haft rollen som hörselombud i sina tjänster, Marita inom hemtjänsten och Maud på korttidsboendet Syrenen. Men från årsskiftet kommer de dela med sig av sin kunskap inom området hörapparater även till de som inte får hjälp av kommunen.
– Jag fick en fråga om man kan få hjälp med hörapparaten även om man inte har hemtjänst när jag var med på minimässan på Seniorfestivalen i oktober och tog med mig frågan. Det slutade med att vi bestämde oss för att testa den här servicen, säger Marita Karlsson.
– Det här är ett bra exempel på hur vi som kommun kan arbeta förebyggande. Det finns ett tydligt samband mellan dålig hörsel och kognitiv svikt och psykisk ohälsa och genom att ge fler hjälp med hörapparaterna kan vi förhoppningsvis förebygga en del sådant, säger Elisabeth Magnusson, enhetschef inom hemtjänsten i Askersunds kommun.
En gång i månaden under första halvåret 2025 med start 7 januari kommer Maud och Marita finnas på plats i Smedsgårdens foajé och hjälpa till med olika saker som har med hörapparater att göra.
– Det gäller endast sådana hörapparater som har utfärdats av audiologen på USÖ, men det finns ingen åldersgräns, vi hjälper alla som behöver. Det är ju lite pilligt med batterier, filter, slangar och andra delar så det kan vara lite krångligt, främst för en del äldre, säger Marita.
– Vi har ju ingen aning om hur stor efterfrågan är, men vi kommer köra det här första halvåret, sedan gör vi en utvärdering och ser om vi ska fortsätta även till hösten, säger Maud Runbäck.
Hörapparaterna har utvecklats mycket genom åren och numera har många exempelvis laddningsbara batterier, något som ofta underlättar.
– Då sätter man bara hörapparaten på laddning under natten i en laddstation på nattduksbordet, då slipper man pilla med batterier, säger Marita.
Allt kommer dock inte de båda hörselombuden att kunna hjälpa till med.
– Om en hörapparat behöver repareras måste den skickas in till Örebro. Från oss kan man få slangar, men behöver man hjälp med exempelvis filter eller batterier får man beställa det själv och ta med det till oss, säger Maud.
– Vi ser det här som ett bra sätt för oss att dela med oss av våra anställdas kunskap till kommuninvånarna. I den nya socialtjänstlagen står det dessutom att vi ska arbeta mer förebyggande och det här är ett exempel på det, säger Elisabeth Magnusson.
Följande datum finns hörselombuden i foajén på Smedsgården, Bertil Boos väg 7:
-
7 januari
-
4 februari
-
18 mars
-
15 april
-
13 maj
-
10 juni
Tiden är alltid klockan 14-16.
Det här kan hörselombuden hjälpa till med:
-
Byta slangar.
-
Rengöra hörapparater.
-
Inspektera öronen för att upptäcka eventuella vaxproppar och ge råd.
-
Enkel felsökning av hörapparater.
-
Hjälp att skicka hörapparaten för reparation.
-
Hjälp med att byta batterier och filter (batterier och filter behöver du själv ta med).
__ANNONSER___________________