top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                                Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

X-faktorn finns i Göteborg

Företagen skriker efter kompetens samtidigt som många unga går utan jobb Göteborg. Att få komma på en intervju är svårt när bolag fokuserar på lång erfarenhet och har du dessutom ett utländskt efternamn kan det för många kännas som omöjligt.

-Det är ju tydligt att det finns en missmatch här när unga inget hellre vill än att få ett jobb men samtidigt upplever att de aldrig blir kallad på en intervju. Här är jobbmässan Skarpt Läge unik. På bara några timmar får över 1 000 unga möjlighet att faktiskt träffa en arbetsgivare personligen, och ta en intervju på stående fot. Mötet ger dessa unga vuxna en chans att bli sedda, inkluderade och tillfälle att få prata direkt med de som kan erbjuda jobb eller praktikplatser. Detta är faktor-X, mötet vi vill åt, där det idag är ett stort glapp, säger Lotta Forsberg, grundare och initiativtagare Skarpt Läge.

Skarpt Läge fokuserar på att hjälpa unga som står långt borta från arbetsmarknaden och sedan starten 2014 har tusentals unga vuxna hittat nya jobb genom mässorna.

- Förhoppningen är alltid att ungdomarna ska gå från mässan med en intervju eller till och med ett konkret jobberbjudande. För många kan det vara det första steget mot en mer stabil karriär och en framgångsrik framtid, säger Lotta Forsberg.

Idag presenterades resultatet från Skarpt Läge jobbmässan på Landshövdingens residence där 180 nya jobb och närmare 900 intervjuer fick representanter från näringslivet, politiken och arbetsmarknadsstöds funktioner att spontant applådera. En av de som fått arbete är Azya Uzun, 20 år från Biskopsgården.

- Jag är oerhört tacksam för möjligheten att få arbete inom Vård och omsorg genom Skarpt Läge Jobb och kompetensmässa. Utan denna chans hade jag nog haft svårt att hitta ett jobb inom mitt yrkesområde som ung och nyutexaminerad. Jag känner själv hur viktigt det är att få träffa arbetsgivaren direkt. Tack vare er har jag fått en fantastisk start på min karriär och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas inom mitt yrke.

För andra året i rad stor Göteborgs Hamn AB värd för jobbmässan. Ett åtagande som man är stolt över och har bestämt sig för att fortsätta med.

- 180 nya jobb på bara några timmar, det är galet bra. Som en av Västsveriges största arbetsgivare vill vi i hamnklustret bidra till att fler unga får känna framtidstro och hopp. Därför satsar vi på Skarpt Läge, för vi ser att för hamnens och Sveriges fortsatta utveckling är det viktigt att vi satsar på att alla unga ska få ett arbete, oavsett nätverk och efternamn, säger Elvir Dzanic, VD på Göteborgs Hamn AB.

Fakta om Skarpt Läge-mässan 2023

Antal besökare: 958 stycken
Antal företag som erbjöd arbete: 32 stycken
Antal utbildningsenheter och starta-eget organisationer som ställde ut: 5 stycken

Sammanfattningsvis kan vi se att Jobb- och kompetensmässan Skarpt Läge är ett effektivt sätt att hjälpa unga mellan 18-30 år att hitta arbete och bryta ner fördomar kring ålder och efternamn. Mässan ger unga en möjlighet att träffa arbetsgivare direkt och genom åren har den hjälpt många unga att hitta ett jobb. Detta är en viktig insats för att främja länsutvecklingen, ungas steg in på arbetsmarknaden, integration och nyanländas etablering.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

vårgårda front.jpg
Söderköping front.jpg
nora front.jpg
mariestad front.jpg
lerum front.jpg
gällivare front.jpg
göteborg front.jpg
dorotea front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
jönköping front.jpg
stenungsund front.jpg
lycksele front.jpg
mörbylånga front.jpg
haparanda front.jpg
älvsbyn front.jpg
kramforsfront.jpg
kiruna kultur utbildning front.jpg
karlskrona front.jpg
torsås bildning front.jpg
kiruna front.jpg
älvsbyn front.jpg
lindesbergfront.jpg
flexator.gif
hassleholmfront.jpg
sandviken front.jpg
nordanstigfrontkopiera.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
lysekil front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
rättvik front.jpg
kil front.jpg
sävsjö front.jpg
bottom of page