top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                              Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

vindelälven.jpg

En resa längs den outbyggda Vindelälven och dess biflöden.

PRESSMEDDELANDE - 22 MAJ 2024 07:30

Resa efter Vindelälven – där mat och dryck möter naturupplevelser

 

Västerbotten med omnejd är en up coming-region vad gäller måltidsturism. Regionen fokuserar på den lokala maten och kryddar upplevelsen med natur och kultur. Därför satsar researrangören Go Slow Travel på en smakrik matresa längs Vindelälven och dess biflöden.

 

Under tre dagar kommer deltagarna på matresan att få ta del av mathantverk och kulturupplevelser efter Vindelälven och dess biflöden, vattendrag som faktiskt rinner både genom Västerbotten och Norrbottens län.

– Det rika skafferiet som finns här lockar matintresserade från hela världen och vi har därför återigen valt detta område som destination i Sverige, berättar Lena Pålsson, som driver Go Slow Travel.

Resebolagets filosofi är att resenärerna ska uppleva mer, genom att göra mindre.

– Här är en viktig ingrediens att få njuta av dofter och smaker från mat tillagad av de allra finaste lokala råvarorna. Vi vill inspirera till avkopplande reseupplevelser som ger mer tid till oförglömliga intryck och personliga möten, säger Lena.

Anna Israelsson, projektledare för Smaka på Vindelälven, som också kommer att vara reseledare, tycker att resan går genom ett område som kan erbjuda det Go Slow Travels kunder efterfrågar.

– Här finns det unika, maten, naturen och människorna. Området erbjuder en lugn atmosfär och en mäktig natur, säger hon.

Silvermuséet och potatisbacken

Den tre dagar långa resan inleds i Skellefteå den 27 augusti och går mot Vindelälven-Juhttátahkka, som är ett av världens nordligaste biosfärsområde.

 

Intill älven ligger den lilla byn Gargnäs där det bjuds på lunch och besök på den lokala gårdsbutiken.

Dagen avslutas i Norrbottens län i Arjeplog på Hotell Hornavan. Här hittar vi Laisälven som så småningom rinner ut i Vindelälven. Dag två inleds med ett besök på Arjeplogs stolthet – Silvermuseet. Sedan går resan vidare till Båtsouj samecenter i Slagnäs där deltagarna bland annat får veta mer om samernas historia och smaka genuin samisk mat. Lotta Svensson som tillsammans med maken Tom driver Båtsouj samecenter berättar även om naturens läkeväxter.

 

Ett stopp blir det vid den vackra byn Hemfjäll och sedan bär det av till Ammarnäs och Sveriges största naturreservat. En vandring uppför byns stolthet, den branta potatisbacken hinner man också med. På den branta backen har byborna odlat potatis i över 150 år. Besöket i Ammarnäs avslutas med en middag hos Ammarnäs Guidecenter som har valt att fokusera på de lokala råvaror som finns i fjällområdet.

Guld och gröna skogar

Från Hotell River i Sorsele går färden dag tre till Vildmarkscamp i Malå där det finns möjlighet att klappa renarna. Under en lunch över öppen eld berättar Börje Stenlund om sitt liv som skogssame, renskötare och företagare.

I området finns naturen och maten, men det pågår också andra verksamheter, resan går genom den gröna omställningens centrum. Deltagarna får därför vandra en kortare ”geostig” och kunnig geolog guidar och berättar om vad som händer i detta guldrike, fyllt med guld och gröna skogar.

Resan avslutas med middag och boende på Wood Hotel i Skellefteå som finns i den prisade träbyggnaden Sara Kulturhus- ett av världens högsta trähus.

 

FAKTA

Go Slow Travel

Go Slow Travel har sin bas i Stockholm. Bolaget inledde sin verksamhet 2005 med vin- och matlagningsresor till Toscana i Italien. Sedan dess har de genomfört massor av resor runt om i hela världen och nu satsar de även på Vindelälven och dess biflöden.

Smaka på Vindelälven

Smaka på Vindelälven genomför Gold of Lapland, tillsammans med Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Westerlunds Reportagebyrå. Projektet ska verka för fler och bättre smakupplevelser längs Vindelälven och med Europeiska Jordbruksfonden för Landsbygdsutveckling samt Region Västerbotten som huvudfinansiärer.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page