top of page

NYHETER                                                                                                                    Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER______________________

Sverige framåt i europeisk digitaliseringsrankning – men fortsatt sämst i Norden

Svensk offentlig sektor går framåt i rankningen när digitaliseringsgraden jämförs mellan offentliga förvaltningar i Europa. Det visar EU-kommissionens årliga rapport eGovernment Benchmark som sammanställts av Capgemini.

 

I rapporten, som publiceras för 21: a året i rad, utvärderas över 15 000 statliga europeiska webbplatser i 36 länder. Sverige hamnar på plats 12 – flera placeringar bättre jämfört med fjolårets rapport. Samtidigt är Sverige, tillsammans med Norge, återigen sämst i Norden.

I årets rankning har Sverige avancerat framåt flera placeringar när digitaliseringsgraden i Europa jämförs och hamnar nu på plats 12 med en digitaliseringsgrad på 82 procent. Sverige är dock tillsammans med Norge sämst i Norden. Förra året hamnade Sverige på plats 15 av 35 länder, då med en digitaliseringsgrad på 77 procent. Toppar listan gör Malta och Estland, vilka enligt utvärderingen har de mest användarvänliga, transparenta och internationellt orienterade webbplatserna med flest möjligheter till elektronisk identifiering och kommunikation mellan allmänhet och offentlig sektor.

”Det är positivt att Sverige lyckas höja digitaliseringsbetyget från 77 procent i förra årets rapport till 82 procent i år, men givetvis långt ifrån ett bra resultat! Vi ligger en bit efter toppen, och att vi återigen är sämst i den nordiska klassen är bekymrande. Det rimmar illa med tanke på att Sverige är en nation som är stark inom IT, digitalisering och innovationskraft”, säger Caroline Segerstéen Runervik, Nordenchef på Capgemini.

”I grunden har vi förutsättningar för att hamna längre upp – vi har en välutbildad befolkning med hög teknisk kompetens och en bra digital infrastruktur samt stark innovationskultur kopplat till teknik. Men det är tydligt att aktörerna inom offentlig sektor inte fullt ut klarar av att möta upp behovet på samma sätt som i exempelvis Danmark eller Finland. Här behöver vi en ökad samsyn och ett tätare samarbete”.

Källa: Capgemini

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
conform.jpg
neoe.gif
uneprodukter.jpg
trygga tak.jpg
gentekniknamnden2.jpg
lip.gif
komfovent.gif
autoliv front.jpg
structor.jpg
jeven.gif
vattenfall.gif
paroc.jpg
byggelit.jpg
bvm.gif
dala cement.gif
granitor.jpg
bottom of page