top of page

NYHETER                                                                                                                       Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

stabilisering.jpg

Stabilisering av bostadspriserna

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på små prisförändringar i början av höstsäsongen. Bostadsrättspriserna i riket går upp en procent i augusti medan villapriserna är stillastående. Trenden med en mer balanserad bostadsmarknad håller i sig, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på villor, för första gå på länge, var stillastående i augusti. Bostadrättspriserna i riket steg däremot 1 % under augusti.

Ta del av fullständig statistik på www.maklarstatisk.se

  • Under sommaren stabiliserade sig bostadsmarknaden med en bättre balans mellan säljare och köpare. Den trenden håller i sig nu när bostadsmarknaden tagit fart igen efter sommar och semestrar. Köpviljan är fortsatt stark men känslan är att vi börjar närma oss ett pristak efter de kraftiga prisökningarna vi haft under nästan hela pandemin, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

  • Låga räntor, bostadsbrist och lågt villautbud bidrar fortsatt till att hålla priserna uppe. Samtidigt kan de höga priserna, bostadsbyggande på höga nivåer och ett konsumtionsmönster som blir mindre påverkat av pandemin tala för en viss avmattning. Ökade spekulationer kring framtida räntehöjningar och avtrappning av ränteavdraget kan också kyla av något. Sammantaget tror vi dock inte på några större prisförändringar åt något håll under hösten, fortsätter Johan Engström.


Stockholm – tydligare inbromsning på smålägenheter


Villapriserna i Stor-Stockholm sjönk 1 % i augusti medan bostadsrättspriserna steg med 1 % i centrala Stockholm. I Stor-Stockholm var bostadsrättspriserna oförändrade den senaste månaden.

  • På Södermalm har augusti varit som förväntat med normalt utbud i jämförelse med förra året. Det är blandat antal visningsdeltagare, generellt sett mest på de större lägenheter. Den försiktiga inbromsningen vi känt tidigare på smålägenheter är mer tydlig nu. Inte lägre prisnivåer egentligen, men försäljningarna tar lite mer tid, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

  • Efterfrågan på villamarknaden är stark men den kraftiga prisökningen vi såg tidigare har stannat av. Vi har fortsatt höga priser, men inte stigande. Det finns gott om köpare och faktiskt ovanligt stort utbud av villor i Bromma för tillfället, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.


Göteborg – Större variation mellan attraktiva och mindre attraktiva bostäder


I Stor-Göteborg var villapriserna stillastående under augusti medan bostadsrättspriserna steg med 1 %. Även i centrala Göteborg steg bostadsrättspriserna med 1 % den senaste månaden.

  • Jag upplever att vi generellt har en stark marknad med fortsatt höga priser. Vi ser en viss ökning i skillnad mellan de populära och de lite mer utmanade bostäderna. De lite mindre attraktiva bostäderna, som även de gick enkelt att sälja tidigare, börjar nu bli mer svårsålda. Så sammantaget en något mer eftertänksam marknad en den hysteriska marknaden som var innan sommaren, säger Jimmy Lang, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Lerum.


Malmö – stillastående priser i augusti


Under augusti var både villapriserna och bostadsrättspriserna stillastående i Stor-Malmö och centrala Malmö.

  • I Malmö har utbudet ökat något för både bostadsrätter och villor vilket är helt normalt nu när semestern är över. Det har lett till att köparna har något fler bostäder att välja bland och att prisnivån legat stilla under augusti. Känslan är att större bostäder såsom villor, radhus och lägenheter med fyra rum och uppåt fortfarande är eftersökta och säljs snabbt. Samtidigt behöver en del mindre lägenheter en eller två visningar extra innan de säljs. På de flesta visningar har vi dock ett relativt högt antal visningsgäster och marknaden upplevs stabil, säger Jesper Jeschko Björnsson, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Källa: Fastighetsbyrån

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER______________________

huddingestal.gif
santasalo.gif
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
gentekniknamnden2.jpg
noxor.jpg
autolivfront.jpg
structor.jpg
kornetsakustik.jpg
incert.jpg
outlander.jpg
hedinbil.jpg
kylservice.jpg
norwegian.jpg
jehander.jpg
sv3.jpg
st erik försäkring.jpg
bottom of page