top of page

NYHETER                                                                                                                      Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER______________________

sl.jpg

Under sommaren blir det varmt i kollektivtrafiken och SL förklarar varför. Foto: Alexander Farnsworth/SL

Därför blir det så varmt i kollektivtrafiken under sommaren

I dag finns det luftkonditionering på fyra av fem bussar, ombord på alla pendeltåg och de nyaste tunnelbanetågen som går på Röda linjen. Men varför blir det så varmt ombord även med AC? Här förklarar vi hur det ligger till.

Majoriteten av SL:s bussar har luftkonditionering – av bussarna är det bara en femtedel som saknar AC. Det handlar om de äldsta bussarna som håller på att fasas ut, och de har i stället öppningsbara fönster och/eller takluckor. Men hur varmt det blir på olika fordon i SL-trafiken beror på en rad faktorer.

När solen steker på bussens stora plåtytor och in genom stora fönster värms luften upp ombord. Därefter strömmar ännu mer varm luft in varje gång någon kliver på. Det gör att luftkonditioneringen inte alltid hinner kyla ner luften i samma takt som den värms upp. Är det trångt ombord får den avkylda luften också svårare att cirkulera.

Är det varmt ute blir det dessutom fuktigt i luften. Om AC:n kämpar för fullt för att kyla ner luften kan det ibland leda till att kylaggregaten i luftkonditioneringen bildar frost. Det fungerar ungefär som en frysbox som öppnas och stängs och frostar igen. När det händer med luftkonditioneringen får den motsatt effekt och blir varm i stället för att svalka. Om det uppstår fel med luftkonditioneringen noterar föraren det, och när bussen kommer in till depån arbetar SL tillsammans med trafikentreprenörerna för att åtgärda det till nästa tur.

Varmast på Gröna linjen, och svalast på Blå

Den som reser med Blå linjen får en svalare resa än den som reser med Gröna linjen, helt enkelt för att Blå linjen går längre sträckor under jord. På Röda linjen kör de allra nyaste tunnelbanevagnarna, de så kallade ”C30-tågen”. De tågen är utrustade med luftkonditionering, vilket ger en svalare resa. På samtliga C20-tåg har lysrören i vagnarna bytts ut till LED-lysrör som utstrålar mindre värme och förhoppningsvis minskar värmen i vagnarna.

AC på alla pendeltåg, ändå kan det bli varmt ombord

Pendeltågen kör långa utomhussträckor, där fordonen blir uppvärmda av den gassande solen. Alla pendeltåg har luftkonditionering, men vid stationerna strömmar varm luft in. För att försöka hålla en så behaglig temperatur som möjligt ombord får resenärerna själva trycka på en knapp för att öppna dörrarna för att inte varm luft ska strömma in där ingen går på. På Roslagsbanan är samtliga nya tåg, de så kallade "X15p-tågen" utrustade med AC.

Källa: SL

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
conform.jpg
neoe.gif
uneprodukter.jpg
trygga tak.jpg
gentekniknamnden2.jpg
lip.gif
komfovent.gif
autoliv front.jpg
structor.jpg
jeven.gif
vattenfall.gif
paroc.jpg
byggelit.jpg
bvm.gif
dala cement.gif
granitor.jpg

Copyright 2015-2024 ATA Media  |  Box 1605  |  1114 79 Stockholm  |  info@atagruppen.se                                                                                   

Användarvillkor - Det är inte tillåtet att kopiera, modifiera, distribuera eller publicera innehåll från atagruppen.se utan tillstånd. För eget personligt bruk är det dock tillåtet att ladda ner, kopiera och spara information från ATA Media.

Integritetspolicy - ATA Media förbinder sig att respektera och skydda Dina personuppgifter och Din personliga integritet i

enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer.

bottom of page