top of page

NYHETER                                                                                                                      Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER______________________

shorts.jpg

Tycker du att det är okej med shorts på jobbet? FOTO: Simployer

Får man ha shorts på jobbet?

Soliga dagar och stigande temperaturer får svenskarna att kasta av sig kläderna, men borde du som chef säga nej till shorts på jobbet?

Arbetsgivare kan som utgångspunkt styra klädkoder i verksamheten, säger Fredrik Christiansson på Simployer, och därmed neka medarbetare att använda exempelvis shorts, linne, keps och solglasögon.

-I Sverige finns ingen lag som reglerar klädkoder (förutom skyddskläder) utan det är upp till arbetsgivaren att styra, understryker Anna Schönfelder, en av Simployers HR- och arbetsrättsexperter.

Oskrivna regler

2018 blev det rubriker i hela Europa när redaktören för danska Jyllands-Posten förbjöd shorts på jobbet. ”Vi är en arbetsplats - inte en campingplats”, löd meddelandet till de anställda. Och i Storbritannien är klädkoden ofta kostym och slips, här uppmuntrar fackförbunden arbetsgivare att ge de anställda lite “slack” när temperaturen närmar sig 30 grader. Här hemma är dock en officiell klädkod något som få arbetsplatser har. Utöver de branscher där klädkoden är kopplad till hälsa, arbetsmiljö och säkerhet är det till stor del upp till den enskilde medarbetaren att själv välja klädsel, säger Anna och fortsätter:

-Arbetsgivare har relativt stora möjligheter att reglera hur de anställda ska klä sig på arbetsplatsen men hänsyn måste tas till religionsfriheten. Oftast regleras klädkoder i interna riktlinjer, säger Anna Schönfelder på Simployer.

-Vi vet att det är just i våra olikheter och skillnader som vi skapar en trivsam och lyckosam arbetsplats, därför uppmanar jag arbetsgivare att inte gå in och styra just klädkoder annat än när det finns krav eller är rent praktiskt, säger Fredrik och fortsätter:

- I vår samtid betonas och hyllas det individuella uttrycket både vad gäller utseende och kläder. Konflikten mellan den anställdes vilja att sticka ut och arbetsgivarens krav på samstämmighet kan därför komma att bli större framöver än den varit tidigare.

Prata klädkod

På sommarens hetaste dagar vaknar diskussionen igen, det är inte alltid lika lätt att vet vad som gäller och shortsdebatten går varm på arbetsplatser. Visst kan det då vara bra att förekomma diskussionen.

Men här betonar HR- och arbetsrättsexperten Anna, att det är bättre med dialog mellan ledare och medarbetare. Dialog ökar transparens och behövs riktlinjer är det klokt att komma fram till dem gemensamt.

Oftast är det bra att utgå från vad man vill uppnå med en eventuell klädkod och förutsätta att medarbetarna är kloka och vuxna människor som själva bäst vet vad som passar i varje givet tillfälle. Linne och badshorts är kanske mer ändamålsenligt på badstranden än i ett kundmöte, avslutar Fredrik Christiansson på Simployer.

Källa: Simployer

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
gentekniknamnden2.jpg
noxor.jpg
autolivfront.jpg
structor.jpg
kornetsakustik.jpg
incert.jpg
outlander.jpg
hedinbil.jpg
kylservice.jpg
norwegian.jpg
st erik försäkring.jpg
byggelit.jpg
bottom of page