top of page

NYHETER                                                                                                                      Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER______________________

rot.jpg

En av tre svenskar vet inte hur man nyttjar ROT-avdraget

En av tre svenskar känner inte till hur man nyttjar ROT-avdraget vid renoveringar. Samtidigt är två av tre svenskar omedvetna om avdragets kommande höjning under 2024. Detta visar en färsk undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av Beijer Byggmaterial.

Från och med den 1 juli kommer taket för ROT-avdraget att höjas från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Höjningen, som enligt undersökningen var okänd för 7 av 10 av respondenterna, syftar till att göra det möjligt för fler hushåll att genomföra renoveringar.

– Höjningen av ROT-avdraget den 1 juli kan innebära stora besparingar för den som planerat att göra en renovering eller vill energieffektivisera sin bostad. Men det är oroande att så få känner till det, det gäller ju att passa på nu för att hinna dra nytta av den tillfälliga ökningen. Att anlita hantverkare bidrar dessutom till att hålla igång den krisande byggbranschen, så det är en vinst både för individen och samhället, säger Geir Thomas Fossum, VD på Beijer Byggmaterial.

En höjning av ROT-avdraget innebär en större möjlighet för konsumenter att göra mer hållbara och klimatsmarta val i byggprocessen, något som mer än hälften av respondenterna anser vara viktigt. Där spelar kostnaden en stor roll, så många som 7 av 10 menar att det är priset som är det största hindret för att välja det mer hållbara alternativet.

5 smarta tips för att optimera renoveringen:

1. Planera smarta renoveringar: Prioritera renoveringsarbeten som tidigare skjutits upp eller som behöver genomföras under året för att optimera avdraget.

2. Maximera avdraget: Om ni är flera ägare av bostaden kan avdraget summeras. Två ägare som bor i samma bostad har exempelvis möjlighet att sammanlagt dra av upp till 150 000 efter 1 juli 2024.

3. Tänk klimatsmart och spara kostnader: Gör klimatsmarta renoveringar som att exempelvis isolera vinden eller byta fönster och dörrar för att energieffektivisera och spara kostnader på lång sikt.

4. Anlita kvalificerade hantverkare: Säkerställ att de hantverkare du anlitar har F-skatt och kunskap om ROT-avdraget. Se även till att ROT-avdraget tydligt specificeras i avtalet med hantverkaren.

5. Dubbelkolla med Skatteverket: Det finns många regler gällande ROT-avdraget och det är viktigt att vara uppdaterad på vad som gäller. All information finns på Skatteverkets webbplats.

Källa: Beijer Byggmaterial

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
noxor.jpg
autolivfront.jpg
kornetsakustik.jpg
sciencevillagescandinavia.jpg
outlander.jpg
hedinbil.jpg
kylservice.jpg
norwegian.jpg
gentekniknamnden2.jpg
byggelit.jpg
st erik försäkring.jpg
bottom of page