top of page

NYHETER                                                                                                                       Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

fritidshus.jpg

Undersökning från SkandiaMäklarna visar: Riksbankens höjning dämpar intresset för fritidshus

Med sommaren runt hörnet är det vanligtvis högtryck på fritidshusmarknaden. I år ser det dock annorlunda ut. Riksbankens räntehöjning är en starkt bidragande faktor. Det visar SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen.

Riksbanken meddelade den 26 april att räntan höjs ännu en gång, nu med 0,5 procentenheter. I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen, som regelbundet genomförs inför Riksbankens räntebesked, uppger 23 procent att de blir mindre intresserade av ett fritidshusköp när räntan stiger.

– Till följd av ytterligare en räntehöjning är det inte helt oväntat att svenskarnas intresse för att köpa fritidshus dämpas. I dessa tider är det många som måste prioritera sitt förstaboende. Samtidigt som priserna gått ner efter pandemiårens rekordhöjningar ser vi ändå en relativt stabil marknad idag. Vi är på väg mot en mer normaliserad fritidshusmarknad likt hur det såg ut före pandemin, vilket kan bädda för köpläge för den som är långsiktig, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

Maj och juni är de vanligaste månaderna för försäljning av fritidshus. Redan i fjol var det färre antal sålda objekt än tidigare år. Efter pandemins rekordpriser på fritidshus syns en avtrappning i både pris och antal sålda objekt. I vissa län syns nedgången tydligare än andra. Örebro län och Västernorrlands har störst tapp i prisutveckling de senaste tolv månaderna. I andra områden håller sig priserna fortfarande stabila eller till och med ökar. Det senaste året har fritidshuspriserna i landet som helhet gått ner 4,1 procent.[1]

Även om priserna på fritidshus sjunker håller de sig mer stabila än priserna på bostadsrätter och villor. Trots färre objekt på fritidshusmarknaden finns det fortfarande gott om spekulanter. Dessutom kan fritidshusägare hyra ut skattefritt upp till 50 000 kronor per år vilket gör det möjligt att hålla de totala kostnaderna för huset nere.

Om undersökningen Räntetempen:


Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11–13 april 2023 har sammanlagt 1002 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor, 18+ år, i Sverige.

Bilaga:

Påverkar den ökade räntan ditt intresse för att köpa fritidshus?
 

Ja, det gör mig mindre intresserad

23%

Nej, jag är lika intresserad som tidigare

13%

Nej, jag är lika ointresserad som tidigare

47%

Ja, det gör mig mer intresserad

3%

Vet ej

15%

 

[1] Prisstatistik hämtad från Svensk Mäklarstatistik 10/5 2023

Källa: Skandiamäklarna

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
kungälv front.jpg
boab front.jpg
säffle.png
tranåsbostäder front.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
munkbo front.jpg
kil front.jpg
torsås front.jpg
skövdebostäder front.jpg
bottom of page