NYHETER                                                                                                                      Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

 

 

Rekordmånga bostäder ute på marknaden

Det samlade utbudet av bostäder som ligger ute till försäljning har ökat under de senaste veckorna och är just nu uppe i nya rekordnivåer. Dessutom publiceras det fler annonser än det gjort någonsin tidigare. Det visar ny statistik från bostadssajten Booli.

Under vecka 22 fanns totalt 49 339 lägenheter och hus till salu på Booli. Samma vecka i fjol var siffran 40 197. Det är en ökning med hela 23 procent.

 

Till det totala utbudet räknas både bostäder till salu och bostäder som annonseras på förmarknaden som “snart till salu”. Antalet bostäder på förmarknaden har ökat kraftigt under de senaste åren och är idag ungefär lika många som utbudet till salu. 

Även om inte alla “snart till salu”-bostäder är aktiva försäljningar är majoriteten av dem ändå till salu till rätt pris. Många säljs dessutom redan i denna fas. Därför ger snart till salu-utbudet, tillsammans med utbudet till salu, en mer heltäckande bild av utbudet på bostadsmarknaden.

 

Av det totala utbudet var 23 554 hus och lägenheter snart till salu under vecka 22. Samma vecka föregående år var det 20 308 stycken, vilket är en ökning med 16 procent.

Antalet hus och lägenheter som annonserades som till salu ökade med 30 procent under vecka 22 jämfört med samma vecka 2021. Från 21 657 bostäder i fjol till 28 186 stycken i år.

- Trots att utbudet av bostäder på förmarknaden har vuxit kraftigt under åren har inte det vanliga utbudet till salu minskat i samma takt. Tvärtom har det ökat och särskilt tydligt har det blivit nu under våren. Det är en tydlig signal på att fler vill sälja sin bostad nu, säger Karin Grundeus, presskontakt på Booli.

Det rekordhöga utbudet har flera förklaringar. Många bostäder som inte blivit sålda under våren ligger kvar på marknaden. Dessutom publiceras det fler nya annonser nu än tidigare. Under vecka 22 publicerades 5 541 annonser för hus och lägenheter, vilket är den högsta siffran under en vecka sedan Booli började mäta. 

 

- Att många lägger ut sin bostad till försäljning kan absolut vara en effekt av att bolåneräntorna väntas stiga och att det är svårt att förutspå vad som kommer hända på bostadsmarknaden imorgon. Går man i säljtankar väljer fler att göra det nu, istället för att vänta, säger Karin Grundeus.

Källa: Booli

rekordmånga.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
kungälv front.jpg
boab front.jpg
säffle.png
bärkehus.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
bostäder i borås front.jpg
sjöbohem.jpg
hammaröbostäder front.jpg
skövdebostäder front.jpg