top of page

NYHETER                                                                                                                       Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

raketgator.jpg

Sveriges raketgator: här har priserna på bostadsrätter ökat mest på två år

Sedan våren 2022 har bostadsmarknaden präglats av avvaktande köpare och sjunkande priser. Prisutvecklingen varierar dock mellan olika län, kommuner och även gator, där priserna på vissa adresser stigit i raketfart.

 

Fastighetsbyrån har, med hjälp av ny statistik från Svensk Mäklarstatistik, sammanställt vilka gator i landet som ökat mest i pris på två år. Den största ökningen procentuellt sett står Kristinebergsvägen i Nora för med en ökning på hela 86 procent. När det kommer till värdeökning i rena kronor dominerar Stockholmsadresser listan, med Lützengatan på Östermalm i toppen med en ökning på 34 678 kronor per kvadratmeter.

Fastighetsbyrån har, med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik, kartlagt på vilka gator i landet som priserna på bostadsrätter ökat mest de senaste två åren. Sett till värdeökning i procent hamnar Kristinebergsvägen i Nora i toppen med en ökning på hela 86 procent. Näst mest har priserna stigit på Norra Månstorpsvägen i Höganäs, 73 procent, följt av Källgatan i Åtvidaberg, 70 procent.

– Sedan förra våren har vi haft en trögare marknad med sjunkande priser. Men utvecklingen kan variera kraftigt mellan olika områden och även från gata till gata. Just nu ser vi till exempel att gator med äldre fastigheter och föreningar, som ofta har lägre belåning, håller priserna uppe bättre. För både säljare och köpare gäller det att göra noggrann research för att få rätt förväntningar och underlag för beslut, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Stockholmsadresser har ökat mest i kronor – över 34 000 kr/kvm på två år

Sett till värdeökning i rena kronor dominerar Stockholm topplistan. Allra mest har priserna stigit på Lützengatan på Östermalm, hela 34 678 kr/kvm på två år. På andra plats kommer Tyskbagargatan på Östermalm med en ökning på 27 670 kr/kvm, följt av Fågelhundsgatan i Norra Djurgårdsstaden, 26 584 kr/kvm. Bland de tio gator med störst värdeökning ligger sju i Stockholms län, en i Malmö, en i Åre och en i Höganäs.

 

– Lützengatan är en galet charmig gata som trots att den ligger väldigt centralt har lite av en småstadskänsla över sig, tillsammans med gatorna runtomkring. Det är väldigt lugnt, harmoniskt och fridfullt här och man får en bra känsla, vilket jag tror bidrar till att det är så stort intresse från spekulanter. I oroliga tider så vill många veta att de köper något bra i ett tryggt område som kommer att hålla i sig i intresse över tid, säger Anna Alvagard, fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån Östermalm.

raketgator 1.jpg
raketgator 2.jpg

Om statistiken


Siffrorna är framtagna av Svensk Mäklarstatistik och visar gatorna där bostadsrätter ökat mest i kvadratmeterpris på två år, dels utifrån procentuell ökning, dels utifrån störst ökning i kronor. Bostadsrättsförsäljningar från november 2021 till oktober 2023 har jämförts med samma period 2019–2021 och gator med minst fem försäljningar i båda perioderna är med i statistiken. Försäljningar som rapporterats in som nyproduktion ingår ej. Svensk Mäklarstatistiks siffror grundar sig på ca 90 % av alla försäljningar av bostäder som görs genom fastighetsmäklare.

Källa: Fastighetsbyrån

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
partillebo front.jpg
vöfab front.jpg
säffle.png
tranåsbostäder front.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
munkbo front.jpg
kil front.jpg
torsås front.jpg
skövdebostäder front.jpg
bottom of page