top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                                Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

pilotprojekt.jpg

Pilotprojekt testar ny modell för tjänsteresor

Kommuner som byter ut sina minst använda bilar mot taxi och andra skjutstjänster får en rad samhällsnyttor på köpet; ekonomiska, sociala och miljömässiga. Det visade projektet Tjänsteskjuts som nu får en fortsättning med pilotstudier i Karlstad och enligt planen även i region Stockholm.

– Det finns relativt många projekt som studerar effekter på privat bilanvändning, men få eller inga studerar effekter på tjänstebilar. I den här studien har vi tittat på när tjänsteskjuts är ett bättre alternativ än tjänstebil och nu ska vi se hur de här idéerna kan omsättas i praktiken, säger Fredrik Holm, mobilitetsexpert och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Förstudien Tjänsteskjuts – ett nytt sätt att resa i tjänsten, identifierade bland annat vilka digitala lösningar som krävs för att en kommun ska kunna ersätta tjänstebilar med andra lösningar som taxi eller andra skjutstjänster. Konceptet bedömdes ha så stor potential att man nu går vidare med pilotstudier. I höst drar det igång i Karlstad kommun och till våren förhoppningsvis även i region Stockholm. Deltar gör också Klimatkommunerna och Svenska Taxiförbundet som ska se till att kunskap och erfarenheter från projektet sprids till fler kommuner och till taxibranschen.

– Det vi vill uppnå är ett mer effektivt nyttjande av fordon och gaturum. Färre bilar på vägarna kan ge minskade utsläpp och minskat buller men idéen är också att sänka kostnaderna för kommunerna och stärka den lokala arbetsmarknaden. Till exempel kan det skapa nya och vettiga instegsjobb för dem som har svårt att komma in på arbetsmarknaden och att skattepengarna på så vis återinvesteras i den lokala ekonomin i stället för i import av nya fordon, säger Fredrik Holm.

Källa: Svenska Miljöinstitutet

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page