Dagens väder | På TV idag Ekonomi & Finans | Teknik & IT | Resor | Golf | Sök en vara eller en tjänst | Tipsa oss | Skicka pressrelease
AtaMedia
| Svensk Företagsfakta |
Nio regioner: Satsa på samhällsbyggare, lärarutbildning och regionala kunskapsmiljöer
För att möta arbetsmarknadens behov av tekniker och samhällsbyggare behövs satsningar på utbildning, regionala kunskapsmiljöer och tidiga insatser. Nu vänder sig de nio regionerna i Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete till regeringen i en särskild skrivelse och föreslår åtgärder som anpassade lärandemiljöer och förstärkt kompetensutveckling för framtidens samhällsbyggare
NYHETER Kommentera artikel | Skicka nyheter/pressrelease
__ANNONSER______________________
50 ledande företrädare inom kompetensförsörjning och infrastrukturutveckling från nio regioner besökte Åsbro Kursgård den 22 augusti. Ett exempel på praktisk kunskapssmiljö i Stockholm-Mälarregionen.
Nio regioner: Satsa på samhällsbyggare, lärarutbildning och regionala kunskapsmiljöer
För att möta arbetsmarknadens behov av tekniker och samhällsbyggare behövs satsningar på utbildning, regionala kunskapsmiljöer och tidiga insatser. Nu vänder sig de nio regionerna i Mälardalsrådets kompetensförsörjningssamarbete till regeringen i en särskild skrivelse och föreslår åtgärder som anpassade lärandemiljöer och förstärkt kompetensutveckling för framtidens samhällsbyggare. Skrivelsen lämnas till regeringen inför framtagandet av den nationella strategin för STEM-yrkena (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
– För att Stockholm-Mälarregionen ska behålla sin konkurrenskraft är det avgörande att vi har tillgång till rätt kompetens inom ingenjörsyrkena. Regeringen behöver satsa mer på regionala och storregionala kunskapsmiljöer för innovation, forskning och utbildning. Utan en kvalificerad arbetskraft riskerar vi att hamna på efterkälken i den globala konkurrensen, säger Jens Sjöström (S), ordförande Mälardalsrådet och investeringsregionråd Region Stockholm.
Regeringen förbereder en nationell strategi för STEM-yrkena (Science, Technology, Engineering and Mathematics), kunskapsområden som är viktiga för länders konkurrenskraft. Syftet med strategin är att fler ska välja och gå klart STEM-utbildningar. I Mälardalsrådet samarbetar nio regioner (Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Dalarna och Värmland) inom strategisk kompetensförsörjning. Rådet ser det som avgörande att strategin prioriterar samhällsbyggnadssektorn och behovet av praktiska utbildningsmiljöer för tekniska yrken. Nu lämnas en särskild skrivelse till regeringen inför det fortsatta arbetet med STEM-strategin.
– Vi ser ett tydligt behov av att samhällsbyggare hanteras som en egen kategori i regeringens strategi. Yrken som är avgörande för utvecklingen och underhållet av vår infrastruktur, kräver specifik kompetens och specialiserade övningsanläggningar. Exempelvis inom järnvägen. Bristen på samhällsbyggare har orsakat en flaskhals för utvecklingen av infrastrukturen och den måste lösas. Men övergripande behövs tidigare insatser för att skapa intresse för teknik och naturvetenskap, säger Kristoffer Tamsons (M), 1:e vice ordförande Mälardalsrådet och regionråd Region Stockholm.
För att rikta intresset mot STEM-yrkena vill Mälardalsrådet se en utbyggnad av utbildningssystemet och en ökad flexibilitet – fler studieorter, tydligare samarbete mellan olika aktörer samt möjligheter till vidareutbildning och omskolning. Lärarutbildningen måste dimensioneras efter arbetsmarknadens behov och tidiga insatser för barn och unga behöver utvecklas.
– Bristen på STEM-kompetens är ett allvarligt hinder för regionens utveckling. En avgörande fråga är tillgången till utbildade lärare. Det saknas exempelvis tekniklärare inom grundskolan och inom gymnasieskolan ser vi stora och växande behov av yrkeslärare. I dagsläget möter inte tillgången behovet, säger Irén Lejegren (S), Region Örebro län och ordförande i Mälardalsrådets storregionala samarbete inom strategisk kompetensförsörjning En Bättre Matchning.
Mälardalsrådets skrivelse i korthet:
-
I Stockholm-Mälarregionen bor 4,3 miljoner människor, som tillsammans bidrar till över hälften av Sveriges BNP. Regionen har en stark position inom flera STEM-områden.
-
Kommande STEM-strategi måste möta behoven inom samhällsbyggnad.
-
Samhällsbyggare inom infrastruktursektorn behöver lyftas fram som en egen kategori i kommande STEM-strategi.
-
Satsa på regionala och storregionala STEM-miljöer.
-
Tidiga och anpassade insatser för barn och unga behöver utvecklas.
-
Lär av andra länder för ökad attraktionskraft och breddad rekrytering.
-
Stärk tillgängligheten till utbildning och öka genomströmningen.
-
Planera och dimensionera lärarutbildningen efter arbetsmarknadens behov.
-
Mälardalsrådet medverkar gärna i det fortsatta arbetet genom vår breda plattform med kommuner, regioner, näringsliv och lärosäten.
Mälardalsrådets skrivelse till regeringens arbete med framtagandet av en STEM-strategi har lämnats till Utbildningsdepartementet samt Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Skrivelsen kan läsas nedan samt på Mälardalsrådet hemsida.
Skrivelsen presenteras för statssekreterare Maria Nilsson (L), Utbildningsdepartementet, på Mälardalsrådets seminarium den 15 oktober.
Nio regioner samarbetar för bättre kompetensförsörjning
Mälardalsrådets En Bättre Matchning är Stockholm-Mälarregionens storregionala samarbete inom strategisk kompetensförsörjning. Samarbetet samlar de regionalt utvecklingsansvariga i de nio länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland, Gävleborg, Dalarna och Värmland. Läs mer på www.enbattrematchning.se
Mälardalsrådet
Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se