top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                              Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER___________________

malmö.jpg

Malmö stad säger nej till hyrning av anstaltsplatser utomlands

Kommunledningen i Malmö stad har beslutat att avstyrka regeringens förslag om att hyra anstaltsplatser utomlands. I sitt yttrande understryker staden vikten av att intagna ska ha samma förutsättningar för återanpassning som vid avtjänande inom Sveriges gränser.

Malmö stad pekar på erfarenheter från liknande norska och belgiska förhyrningar, där brister uppmärksammats kring besöksmöjligheter, språksvårigheter och otillräcklig frigivningsförberedande sysselsättning i form av studier eller yrkesutbildning. Staden betonar särskilt att barns rätt till kontakt med föräldrar måste säkerställas och att elektronisk kommunikation inte är ett fullgott alternativ. Malmö stad framhåller i sitt yttrande att en central del av att avtjäna ett fängelsestraff är att den intagne har möjlighet att förbereda sig för ett liv i frihet och att minska risken för återfall i brottslighet.

- Vi ser allvarliga brister i förslaget som kan försvåra återanpassningen till samhället. Internationella erfarenheter har dessutom visat på stora problem, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Det finns flera problem med att avtjäna fängelsestraff utanför Sveriges gränser. Mest oroande är om det skulle påverka barns möjligheter att ha kontakt med en förälder, men också om verkställigheten inte lever upp till en likvärdig nivå som i ett svenskt fängelse. Det är också problematiskt om den intagne inte får samma möjlighet att förbereda sig för ett liv i frihet, vilket kan öka risken för återfall i brottslighet, säger Janne Grönholm (MP), kommunalråd och tjänstgörande ledamot i kommunstyrelsen.

- För att göra vårt samhälle tryggare måste Kriminalvården få bättre förutsättningar, inte sämre, för att motverka återfallsbrottslighet. Ett av Kriminalvårdens allra viktigaste uppdrag är att vårda och rehabilitera de som dömts till brott, för att de ska kunna komma tillbaka till samhället och inte infalla i ny brottslighet med fler brottsoffer till följd. För mig är det uppenbart att chanserna för att lyckas med detta redan idag svåra men oerhört viktiga trygghetsskapande uppdrag minskar när det ska ske långt utanför Sveriges gränser. Införandet av lagförslaget riskerar därför på sikt att stärka otryggheten i hela det svenska samhället. Det faktum att både mitt partis högsta beslutsfattande organ och Sveriges tredje största kommun satt ner foten för att avstyrka detta förslag ger mig dock hopp om att det inte kommer att finnas en majoritet för detta i Sveriges riksdag, säger Roko Kursar (L), kommunalråd och ledamot i kommunstyrelsen.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
östersund front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg

Copyright 2015-2024 ATA Media  |  Box 1605  |  1114 79 Stockholm  |  info@atagruppen.se                                                                                   

Användarvillkor - Det är inte tillåtet att kopiera, modifiera, distribuera eller publicera innehåll från atagruppen.se utan tillstånd. För eget personligt bruk är det dock tillåtet att ladda ner, kopiera och spara information från ATA Media.

Integritetspolicy - ATA Media förbinder sig att respektera och skydda Dina personuppgifter och Din personliga integritet i

enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer.

bottom of page