top of page

NYHETER                                                                                                                     Kommentera artikel  |  Skicka nyheter/pressrelease

 

 

Många mår fysiskt och psykiskt dåligt på grund av jobbet

Nästan två tredjedelar av svenska folket har upplevt fysisk smärta relaterat till jobbet under det senaste året, och fler än hälften har haft psykiska besvär med koppling till arbetet. Det här visar en stor undersökning om arbetsmiljö som har tagits fram av Avonova, där drygt 2 500 svenskar har medverkat. Undersökningen visar även att kollegorna är den viktigaste faktorn för en bra arbetsmiljö, och att det är få arbetsgivare som bidrar till hemmakontoret.

Hela 62 procent har upplevt fysisk smärta relaterat till jobbet under det senaste året enligt Avonovas undersökning Arbetshälsorapporten 2024. Värst drabbade är yngre personer i ålderskategorin 18–29 år, där så många som 67 procent uppger jobbrelaterad fysisk smärta. Resultaten visar också att det är vanligare att personer med lägre inkomst och utbildningsnivå har upplevt fysisk smärta kopplat till arbetet.

- Samtidigt har även 53 procent haft psykiska besvär relaterat till jobbet under det senaste året. Så här kan vi inte ha det. Arbetsmiljön måste lyftas upp i flera verksamheter och av våra politiska beslutsfattare. Det behövs fler konkreta åtgärder som leder till en mer hållbar arbetsmiljö, menar Jonas Arlebäck som är vd på Avonova.

Kollegorna mest betydelsefulla för arbetsmiljön


Undersökningen har även tittat närmare på vilka delar som är mest avgörande för arbetsmiljön.

- Det är tydligt att ett bra samarbete med kollegor är den överlägset viktigaste faktorn för en bra arbetsmiljö, vilket 56 procent anger. Den här aspekten verkar vara ännu viktigare för kvinnor än män enligt vår undersökning, säger Jonas Arlebäck.

På andra plats hamnar att det är roligt att gå till jobbet som 49 procent anger. Däremot har till exempel trevliga lokaler och sociala aktiviteter liten påverkan på den upplevda arbetsmiljön, vilket bara 16 respektive sju procent nämner

Låg prioritering av hemmakontoret


Diskussionen om var kontorsarbetet ska utföras i framtiden har varit intensiv alltsedan pandemin. Här visar undersökningen att bara 42 procent av svenskarna tycker att de har en arbetsplats hemma som är väl anpassad till den egna arbetsdagen.

- Dessutom är det bara var femte arbetsgivare som bidrar till hemmakontoret i någon större utsträckning. Oavsett synen på distansarbete, behöver fler arbetsgivare fokusera på de ergonomiska aspekterna och hur vi kan skapa fysiskt och psykiskt hållbara arbeten, menar Jonas Arlebäck.

Chefen ska vara på plats


En ytterligare slutsats från undersökningen är att ledarskapet helst bör ske på plats. Endast 28 procent är nämligen positiva till ett framtida ledarskap på distans.

Om Arbetshälsorapporten 2024


2500 medarbetare i svenska företag har svarat på frågor om arbetsliv och hälsa, och med ett särskilt fokus på hållbar arbetsmiljö och CSRD. Syftet med den återkommande rapporten är att visa på utmaningar och möjligheter i arbetslivet.

Källa: Avonova

avonova.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_____________________

conform.jpg
neoe.gif
uneprodukter.jpg
trygga tak.jpg
gentekniknamnden2.jpg
lip.gif
komfovent.gif
autoliv front.jpg
structor.jpg
jeven.gif
vattenfall.gif
paroc.jpg
byggelit.jpg
bvm.gif
dala cement.gif
granitor.jpg
bottom of page