top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                                Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

rådslag.jpg

Sollefteå, Borås och Malmö är utvalda kommuner för att genomföra klimatrådslag under 2024.

Malmö, Borås och Sollefteå får lokala rådslag om klimatet

Trots att 85 procent av svenskarna är ganska eller mycket oroade för klimatförändringarna går omställningen långsamt. Nu ska invånarna få ta plats i den lokala klimatpolitiken. Tre av landets kommuner – Malmö, Borås och Sollefteå – är först ut med att genomföra rådslag om klimatet under 2024.

– Klimatfrågan kräver samarbete. Att lyssna på invånarna är en självklar del av arbetet, säger Sofia Hedén (S), kommunalråd med ansvar för miljö och service i Malmö stad.

Syftet med klimatrådslagen är att engagera och ge utrymme för invånare att påverka och stärka den lokala klimatpolitiken.

Det är den oberoende föreningen Klimatriksdagen som tagit initiativ till klimatrådslagen och valt ut de tre kommunerna som ska få gå före och testa modellen.

– Vi tror att klimatrådslag kan vara en viktig väg framåt i en polariserad debatt om klimatet. Människor vet att vi har ett problem som vi behöver lösa tillsammans, säger Torbjörn Vennström, ordförande i Klimatriksdagen.

Inför varje rådslag kommer ungefär 40 kommuninvånare att väljas ut och utbildas i klimatkunskap. Deltagarna ska spegla befolkningen i kommunen och kommer att bestå av såväl enskilda invånare som representanter för det lokala civilsamhället, företagen och politiken.

– Vi hoppas att klimatrådslagen kan leda till förståelse och samarbete, och även kreativa förslag på lösningar, säger Birgitta Häggkvist (VI), kommunalråd i Sollefteå kommun.

Under varje klimatrådslag kommer det att arbetas fram förslag på åtgärder för att vässa kommunernas agerande i klimatfrågor. Förslagen kommer sedan att behandlas av politiken.

– Klimatet berör oss alla och vi är övertygade om vi vinner på att involvera kommuninvånarna i klimatpolitiken, säger Linnea Kläth (MP), gruppledare och ordförande för Klimatrådet i Borås Stad.

Fakta

Klimatrådslagen har kommit till på initiativ av föreningen Klimatriksdagen och är delvis finansierade av Postkodstiftelsen. Erfarenheterna från rådslagen kommer att samlas i ett metodmaterial för att fler kommuner och regioner ska kunna genomföra liknande rådslag.

Klimatrådslagen kommer att äga rum i Sollefteå i maj, i Malmö i september/oktober och i Borås i november.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
nora front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
trelleborg front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page