top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                              Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

__ANNONSER___________________

hjärtstartare.jpg

Om fler badplatser utrustas med hjärtstartare kan fler liv räddas vid badolyckor.

Många kommunala badplatser saknar hjärtstartare

Minst 775 av landets kommunala badplatser saknar hjärtstartare, visar en ny undersökning genomförd på uppdrag av Hjärt-Lungfonden bland landets kommuner. Samtidigt drunknar cirka 440 personer varje år, varav cirka hälften omkommer. Om fler badplatser utrustas med hjärtstartare kan fler liv räddas vid badolyckor.

– För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare det enda sättet att rädda liv. Om en hjärtstartare används inom 3–5 minuter är överlevnadschansen för den som drabbas upp till 70 procent, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Sommarens bad är för de flesta en efterlängtad del av vår varma årstid, men det finns en dyster baksida. Cirka 440 personer drabbas av drunkningsolyckor varje år och de allra flesta dödsfallen sker under sommarmånadernas badsäsong.

I Sverige finns totalt 121 registrerade hjärtstartare på badplatser, enligt Svenska HLR-rådet. Men endast 17 av landets 290 kommuner uppger att det finns hjärtstartare vid alla deras badplatser, enligt Hjärt-Lungfondens undersökning till landets kommuner. I de kommuner som svarat på undersökningen saknas hjärtstartare vid minst 775 badplatser.

För att fler ska överleva hjärtstopp i samband med drunkning är det livsviktigt att hjärtsäkra badplatser med hjärtstartare och att utbilda fler i hjärt-lungräddning.

– Hjärtstartare räddar liv vid plötsligt hjärtstopp. Ju tidigare stöt desto större chans att överleva. Tyvärr ser vi att många drabbade inte har en hjärtstartare uppkopplad innan ambulansen kommer fram och det vill vi ändra på. Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor befinner sig, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Dagens hjärtstartare är enkla att använda och ju tidigare hjärtstartaren sätts in desto större är chansen att den drabbade överlever. Eftersom tiden mellan hjärtstopp och behandling är så avgörande är överlevnadschansen som bäst i de fall där vittnen på plats startat hjärt-lungräddning och använt hjärtstartare före ambulansens ankomst.

Hjärtstopp innebär att hjärtat helt oväntat stannar. Av de uppskattningsvis 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år överlever endast omkring 600.

Källa: Hjärt-Lungfonden

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg
rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
upplands-bro front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg
bottom of page