NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                                Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

elbuss.jpg

15 helelektriska blå ledbussar börjar gå i ordinarie trafik i Stockholms innerstad i augusti.

Elbussatsning har nått innerstaden

I augusti börjar 15 elbussar att gå i Stockholms innerstad. 14 elbussar rullar redan i Norrtälje, Sigtuna och Barkarbystaden. Planen är att alla SL-bussar ska gå på el 2035.

Satsningen på elbussar i Region Stockholm satte fart när SL införde helt eldriven stadsbusstrafik i Norrtälje sommaren 2018. Somrarna därpå började SL köra elbussar i Sigtuna och Barkarbystaden.

Nu har det blivit dags för elbussarna att göra entré i Stockholms innerstad. Under avtalet för innerstadens busstrafik, E22, ska 15 elbussar levereras och börja gå i ordinarie trafik i augusti 2022. Samtliga är blå ledbussar och nytt är att de är fyrhjulsdrivna. Det gör dels att de är extra rustade för vinterförhållanden, dels att räckvidden ökar eftersom de återför mer energi vid inbromsning.

– När våra bussar går över till el frigör det förnybara drivmedel som i stället kan gå till verksamheter som har svårare med omställningen till el, som flyget och långväga godstransporter. Det gör att vi inte bara minskar vårt eget klimatavtryck utan även bidrar till att andra kan minska sitt klimatavtryck, säger Johan Böhlin, drivmedelsstrateg på SL.

Trafikförvaltningen arbetar för att minska sin miljöpåverkan på många olika sätt där omställningen till förnybara drivmedel har varit ett. År 2018 togs den sista fossilbussen ur SL-trafiken, och alla bussar drivs nu på drivmedel som klassas som förnybara: biogas, etanol, biodiesel eller el.

Trafikförvaltningen har precis släppt sin hållbarhetsredovisning för 2021 där man kan läsa mer om vad som gjordes i fjol på miljöområdet.

Det finns även en nylanserad informationssida om miljöarbetet på sl.se.

Fakta – Här kör SL elbussar i dag

  • Sedan sommaren 2018 rullar fem helelektriska bussar i Norrtäljes innerstad.

  • I juni 2019 startade ytterligare fem elbussar i Sigtuna.

  • I Barkarbystaden infördes fyra elbussar sommaren 2020.

  • I augusti 2022 blir det ytterligare 15 elbussar som kommer köras i Stockholms innerstad.

Mer fakta om SL:s bussflotta – 2200 fordon

  • SL var tidigt ute att påbörja omställningen till förnybara drivmedel, drygt 30 år sedan, och har sedan 2018 en fordonsflotta på 2200 bussar som rullar på förnybara drivmedel.

  • SL:s 57 hybridbussar, varav 52 i innerstan, återvinner energi när de bromsar – när farten minskar återförs energi till bussens batteri och kan användas igen. Det betyder 25 % minskad energiförbrukning jämfört med en vanlig buss.

  • Ungefär 15 % av bussflottan (cirka 325 bussar) körs på biogas från stockholmarnas mat- och toaavfall.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

vaxholm front.jpg
boden front.jpg
ragunda front.jpg
håbo front.jpg
kalmar front.jpg
vadstenafront.jpg
valdemarsvik front.jpg
skinnskattebergfront.jpg
östhammar front.jpg
lundfront.jpg
robertforsfront.jpg
orebrofront.jpg
hällefors front.jpg
kramforsfront.jpg
tekniskabjuv.jpg
östersund front.jpg
arvidsjaur front.jpg
älvsbyn front.jpg
lindesbergfront.jpg
ludvika front.jpg
flexator.gif
hassleholmfront.jpg
tekniskaforvaltningenklippan.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
lysekil front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
rättvik front.jpg
kil front.jpg
sävsjö front.jpg