top of page

NYHETER                                                                                                                       Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

 

 

Sommarhus på Tjörn i Bohuslän | Zmarta

Allt dyrare att äga fritidshus – ökat 142 procent på tio år

Zmarta som erbjuder jämförelser av räntor, försäkringar och elavtal – har utformat ett Fritidshusindex som visar de årliga utgifterna för att äga ett fritidshus (66 kvm) mellan 2013-2023. Indexet visar att utgifterna har ökat med i snitt 142 procent under perioden, från drygt 50 000 till cirka 130 000 kronor. Gotlands län toppar listan med en utgiftsökning på nästan 160 procent. Stockholm (152%) och Skåne (148%) är tvåa och trea på listan. Löneutvecklingen har varit betydligt mindre där medianlönen ökat med knappt 25 procent under samma period.

 

– Det är anmärkningsvärt stora utgiftsökningar med tanke på att fritidshusen är billigare nu jämfört med toppnivåerna under pandemin. De ökade kostnaderna är kanske också en stor del av förklaringen bakom prisfallet, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Dubblerad kontantinsats för fritidshus

Trots den senaste tidens prisfall på fritidshus är prisökningen närmare 90 procent på tio år. Därmed har även storleken på lånen och kontantinsatsen ökat lika mycket. Med en belåningsgrad på 70 procent krävs en kontantinsats på närmare 660 000 kronor för den som tänkt köpa ett fritidshus i dag. Som jämförelse behövdes bara 350 000 kronor för att köpa samma sommarstuga för tio år sedan. Snittbelåningen har i sin tur ökat från drygt 800 000 till drygt 1,5 miljoner kronor under samma period.

 

– Det krävs nästan dubbelt så mycket kapital idag än för tio år sedan, bara för att kunna förverkliga drömmen om ett fritidshus. Samtidigt har lånebördan blivit nästan dubbelt så tung vilket såklart påverkar kostnaderna för ägarna, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Lån- och ränteutgifter har trefaldigats

För det är inte bara lånen som blivit större. Även räntorna på bolån har stigit kraftigt. Ränteutgifterna för fritidshuset har nästan trefaldigats på tio år, från knappt 23 000 till över 66 000 kronor om året. Gotland och Jämtlands län ligger i topp. Här har ränteutgifterna ökat med 214 procent under perioden. Amorteringskravet som infördes 2016 är en annan bov i dramat för stugägare med hög belåningsgrad. Sedan införandet har utgifterna för amorteringen ökat från i snitt 5 000 till drygt 15 000 kronor om året (70% belåning).

 

Fritidshusförsäkringen har också ökat kraftigt och i snitt blivit dubbelt så dyr på tio år. Elnotan har i sin tur blivit mellan 20 till 70 procent högre, beroende på var i landet stugan ligger. Fastighetsavgiften har ökat cirka 60 procent, liksom sophanteringen. Men det finns faktiskt kostnader som har minskat under perioden. Både internet samt vatten och avfall är billigare idag än för tio år sedan.

Källa: Zmarta

fritidshus.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER______________________

AB Ängelholmshem kopiera.jpg
partillebo front.jpg
vöfab front.jpg
säffle.png
tranåsbostäder front.jpg
bollnäsbostäder.jpg
roslagsbostäder.jpg
munkbo front.jpg
kil front.jpg
torsås front.jpg
skövdebostäder front.jpg
bottom of page