NYHETER                                                                                                                        Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

 

 

Minska din energiförbrukning genom att tvätta och diska under de tidpunkter det är lägst kostnad.

10 tips på hur du får ner elkostnaderna

 

Har du märkt skillnad på elräkningarna under vinterns kallaste månader? Du är inte ensam. Men det finns en hel del förändringar du kan göra i ditt hem för att hålla kostnaderna nere. Tack vare en mer klimatsmart bostad kan du göra stora energibesparingar och samtidigt spara mycket pengar, bra för både planeten och plånboken.

10 tips för att energibespara i din villa/radhus

1) Sänk temperaturen
Genom att sänka temperaturen med en grad kan du spara 5 procent av elkostnaderna i en villa som är uppvärmd med direktverkande el eller en värmepump. Att ha 18 grader i stället för 20 grader hemma sparar 10 procent av uppvärmningskostnaden.

2) Skaffa lågenergilampor
Byt till lågenergilampor – om du inte redan gjort det. Under en LED-lampas livslängd sparar du runt 600 kr i energiåtgång jämfört med en vanlig glödlampa.

3) Släck lampor och dra ur laddare
Ta för vana att släcka alla lampor när du lämnar rummet och dra ut mobil- och datorladdare när de inte används. En laddare drar ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.

4) Säg hejdå till standby-läget
Anslut en strömbrytare till dina hushållsapparater som annars brukar stå på standby-läge. Detta mellanläge är en av de största dolda energislukarna och förbrukar ca 2 % av Sveriges årliga elförbrukning.

5) Täta och håll värmen inne
Täta ordentligt kring fönster och dörrar så värmen hålls kvar inne. Se till så inga möbler täcker element och blockerar värmen från att sprida sig i rummet.

6) Dra ner persiennerna
Använd gardiner eller dra ner persiennerna på nätterna för att förhindra värmen att smita ut genom fönstren. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad.

7) Tvätta effektivt
Tvätta dina kläder i fulla maskiner och i så låga temperaturer som möjligt. Att tvätta i 40 grader istället för 60 nästan halverar energiåtgången.

8) Byt duschmunstycke
Byt till ett snålspolande duschmunstycke och minska den konsumerade vattenvolymen med upp till 70 %. Varmvatten står för över en tredjedel av hushållens energianvändning, så här kan du spara mycket.

9) Tilläggsisolera huset
Kolla upp möjligheten att tilläggsisolera om du bor i ett gammalt hus. Alla hus kan idag byggas eller renoveras till en standard där de genererar mer energi än de använder på ett år.

10) Få koll med appar
Minska din energiförbrukning genom att tvätta och diska under de tidpunkter det är lägst kostnad. Det finns många smarta appar som håller koll åt dig.

Källa: Erik Olsson FastighetsförmedlingEnergirådgivningenWWFSveriges Konsumenter och Vattenfall.

10 tips.jpg
ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER_____________________

huddingestal.gif
santasalo.gif
jehander.jpg
sbs.jpg
hyrex.gif
eldon.gif
gentekniknamnden2.jpg
noxor.jpg
autolivfront.jpg
structor.jpg
kornetsakustik.jpg
incert.jpg
outlander.jpg
hedinbil.jpg
kylservice.jpg
norwegian.jpg
sv3.jpg
st erik försäkring.jpg