top of page

NYHETER  KOMMUN & FÖRVALTNING                                                               Kommentera artikel Skicka nyheter/pressrelease

Är Dalarna rustat för ökad livsmedelsproduktion?

Länsstyrelsen kan konstatera att vi behöver mer mat från Dalarna. Rapporten om livsmedelskedjan i Dalarnas län ger ett bra underlag för det strategiska arbetet med livsmedel i länet. Vi har en negativ utveckling inom flera områden och en låg självförsörjningsgrad på livsmedel jämfört med hela riket. Men många pusselbitar finns nu på plats för att vända utvecklingen.

Sedan 2019 har länet en livsmedelsstrategi med målet att öka produktionen av mat i Dalarna. För att följa utvecklingen sammanställs regelbundet fakta och statistik i en lägesrapport. Rapporten ger en tydlig bild av hur livsmedelsbranschen i länet ser ut och hur den har förändrats över tid.

Några tongivande riktningar är att självförsörjningsgraden är låg, 38 procent för år 2023, vilket är lägre än riksgenomsnittet på cirka 75 procent. Värdet av produktionen i Dalarna ska enligt livsmedelsstrategin öka med 50 procent till år 2030, men produktionsvärdesökningen går inte i den takten. Vi ser att åkermarken i länet fortsätter att minska med några hundra hektar om året vilket är en långsiktig negativ utveckling.

Men de senaste fyra åren har det också hänt mycket positivt inom livsmedelsarbetet i länet och idag finns många initiativ för att vända utvecklingen. Länsstyrelsen och föreningen Lokal Mat arbetar tillsammans med livsmedelsbutiker i länet för att underlätta för konsumenter som vill handla lokal mat genom att skylta upp mat från Dalarna. I länet finns numera ett kompetenscenter i Rättvik för att arbeta med kompetensförsörjning inom livsmedelsnäringarna. Dalarna Science Park har under flera år arbetat med livsmedel som ett prioriterat område för att stötta företag som vill bli mer innovativa och utveckla sin verksamhet.

”I Dalarna har vi goda förutsättningar att producera mat av hög kvalitet och öka livsmedelsproduktionen samt höja vår livsmedelsberedskap. Med stöd av rapporten om livsmedelskedjan i Dalarna kan de strategiska insatserna komma på rätt plats för länets utveckling, säger landshövding Helena Höij”.

Rapporten är framtagen inom projektet Stärkt livsmedelskedja i Dalarna som finansieras med medel från EU:s landsbygdsprogram.

ata logo.jpg
ata logo 2.jpg

__ANNONSER___________________

rättvik front.jpg
Söderköping front.jpg
kristianstad front.jpg
mariestad front.jpg
vårgårda front.jpg
sigtuna front.jpg
göteborg front.jpg
östersund front.jpg
herrljunga räddningstjänsten.jpg
lerum front.jpg
stenungsund front.jpg
färgelanda front.jpg
mörbylånga front.jpg
hedemora front.jpg
haparanda front.jpg
kramforsfront.jpg
eksjö front.jpg
karlskrona front.jpg
laholm miljö.jpg
Degerfors Service.jpg
älvsbyn front.jpg
Hylte barn och ungdom.jpg
flexator.gif
eksjö front.jpg
malmö stad front.jpg
kungalvfront.jpg
lidköping front.jpg
härryda vatten front.jpg
torsås bildning front.jpg
lidköping teknisk service.jpg
sala front.jpg
kil front.jpg
kinda front.jpg
sandviken front.jpg

Copyright 2015-2024 ATA Media  |  Box 1605  |  1114 79 Stockholm  |  info@atagruppen.se                                                                                   

Användarvillkor - Det är inte tillåtet att kopiera, modifiera, distribuera eller publicera innehåll från atagruppen.se utan tillstånd. För eget personligt bruk är det dock tillåtet att ladda ner, kopiera och spara information från ATA Media.

Integritetspolicy - ATA Media förbinder sig att respektera och skydda Dina personuppgifter och Din personliga integritet i

enlighet med gällande lagstiftning, branschregler och andra relevanta normer.

bottom of page